Foto van een man die een baby vastzet in een autostoeltje.

Met je kind in de auto? Denk om de veiligheid!

dinsdag 27 november 2018

ISOFIX, harnasjes die 'klik' moeten zeggen en tegenstribbelende draagbeugels.. Hoe vervoer je je kind veilig in de auto? 

Maandag 26 november maakte VeiligheidNL bekend dat 8 op de 10 kinderen niet veilig in de auto zit. In veel gevallen zit het autostoeltje bijvoorbeeld niet goed vast, de riempjes zitten te los of de autogordel is gedraaid. VeiligheidNL deed onderzoek onder kinderen van 0 tot 8 jaar.

Tips

Maar hoe moet het dan wel? Als je op een paar dingen let, kun je de veiligheid van je kind in de auto al flink verbeteren! 6 tips: 

Neem de tijd 

Je kind veilig meenemen is geen haastklus. Volg bij het installeren van je autostoel altijd de handleiding. En neem de tijd om je goed te laten voorlichten. Belangrijk is dat de autogordels niet gedraaid zijn, de juiste route volgen en goed zijn vastgeklikt. 

ISOFIX? Denk om de bevestigingshaken 

Gebruik je ISOFIX? Check of alle bevestigingshaken goed vastzitten. Bij de baby- en peuterautostoel moet je ook het derde bevestigingspunt gebruiken.

Trek de gordels aan 

Trek de gordels van de autostoel goed aan. Er mag maximaal één centimeter ruimte tussen de gordel en het lichaam zitten. 

Let op de hoogte van het harnasje 

Let bij een peuterautostoel op de hoogte van het harnasje. Er mogen maximaal 2 vingers ruimte tussen het harnasje en de schouder zitten.

Draagbeugel omhoog

Let er bij een babyautostoeltje op dat de draagbeugel helemaal omhoog staat.

Kies de juiste stoel

Is jouw kind toe aan een kinderautostoel? Gebruik een autostoel mét rugleuning.

 

Hulp nodig?

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste autostoel en bij de installatie? Gebruik de online keuzehulp van VeiligheidNL.

Bron: VeiligheidNL