Steeds meer kinderen pinnen zelfstandig. Maar ze doen dit ook steeds nonchalanter.

" /> Kinderen worden slordiger met pinnen | CJG Moerdijk
Detailfoto van een bankpas

Kinderen worden slordiger met pinnen

maandag 7 januari 2019

Steeds meer kinderen pinnen zelfstandig. Maar ze doen dit ook steeds nonchalanter.

Het percentage kinderen vanaf 10 jaar dat zelfstandig pint, is in 5 jaar tijd gestegen van 17 naar 31 procent. Maar het percentage dat de pincode uit het hoofd kent, is met 16 procent gedaald. Dat blijkt uit het Kinderonderzoek 2018 van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Minder veilig

Ouders weten bovendien minder zeker of hun kind veilig pint. In 2013 wist nog 90 procent van hen dat niemand kon meekijken als hun kind pinde. Nu is dat 72 procent. Het Nibud vindt dit een zorgelijke ontwikkeling. Volgens het instituut is het belangrijk dat tieners veilig met geld leren omgaan, zodat ze later minder kans hebben op geldproblemen. 

Pinnen en financiële opvoeding

Zelfstandig leren pinnen is een belangrijk onderdeel van de financiële opvoeding. Toch zijn er behoorlijk wat tieners zónder pinpas. Van de kinderen van 10 jaar en ouder heeft drie kwart een bankrekening. Bijna de helft van hen heeft geen pinpas. De belangrijkste reden van ouders om kinderen niet te laten pinnen is dat ze nog te jong zijn. Het Nibud vindt het belangrijk dat kinderen vanaf 10 jaar gaan leren pinnen omdat zij bijvoorbeeld op de middelbare school vaak al niets meer zonder pinpas kunnen kopen. Vanaf dat moment moeten zij zelfstandig en veilig met de pas kunnen omgaan.

Meer weten over kinderen leren omgaan met geld? Op de website van het Nibud vind je veel informatie en tips over financiële opvoeding.

Bron: Nibud