Geen fastfoodkramen meer in de buurt van scholen. Dat willen het Voedingscentrum, voedselwaakhond Foodwatch en stichting Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG).

" /> 'Verbied fastfoodkramen bij scholen' | CJG Moerdijk
Foto van gefrituurde aardappelpartjes

'Verbied fastfoodkramen bij scholen'

vrijdag 11 januari 2019

Geen fastfoodkramen meer in de buurt van scholen. Dat willen het Voedingscentrum, voedselwaakhond Foodwatch en stichting Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG).

De 3 organisaties willen dat er landelijke regels komen die shoarmakramen, patatwagens en andere snackkarren in de buurt van scholen verbieden. Dit zou het moeilijker moeten maken voor leerlingen om op schooldagen ongezond te gaan eten. 

Vette hap-verbod in Venlo?

Het Voedingscentrum, Foodwatch en JOGG sluiten zich met hun oproep aan bij een voorstel van CDA en SP in de gemeenteraad van Venlo. De Venlose afdelingen van deze politieke partijen willen het aantal verkoopdagen van de fastfoodwagens verkleinen en het de wagens moeilijker maken een vergunning te krijgen. Verder willen ze onderzoeken of ze de foodtrucks kunnen verbieden om dichter dan 1 kilometer in de buurt van een school te gaan staan.

JOGG: 'Ongezond is de norm'

Stichting Jongeren op Gezond Gewicht vindt het een probleem dat ongezond eten op iedere straathoek te krijgen is. Directeur Marjon Bachra: "Het moet kinderen niet te makkelijk worden gemaakt om een patatje of een broodje shoarma te halen en de gezonde kantine links te laten liggen. Af en toe friet moet kunnen, maar op dit moment is ongezond eigenlijk de norm. Dat willen we veranderen. Het moet normaal worden de gezonde keuze te maken''.

Bron: JOGG, NOS


Omgaan met verleidingen

De kans dat een snackkarverbod bij scholen er snel komt, is niet heel groot. Wil je je kind leren omgaan met eetverleidingen in en rond school? Lees de tips op de website van het Voedingscentrum!