Rapper Idaly en VeiligheidNL waarschuwen ouders en kinderen voor gehoorschade.

" /> Koptelefoon kiezen? “Knoop dit goed in je oren” | CJG Moerdijk
Een kind met een koptelefoon op staat in een bos

Koptelefoon kiezen? “Knoop dit goed in je oren”

vrijdag 8 maart 2019

Rapper Idaly en VeiligheidNL waarschuwen ouders en kinderen voor gehoorschade.

Expertisecentrum VeiligheidNL is samen met rapper Idaly een campagne begonnen om ouders en kinderen bewust te maken van het risico op gehoorschade. Onder het motto ‘Knoop dit goed in je oren’ krijgen ouders en kinderen op de website luisternaaridaly.nl informatie over gehoorschade en tips voor het kiezen van een goede koptelefoon of oortjes.

Kinderen met hoorproblemen 

Bijna alle kinderen en jongeren gebruiken tegenwoordig een koptelefoon of oortjes om naar muziek te luisteren, te gamen of naar filmpjes te kijken. Uit onderzoek onder basisscholieren blijkt dat een kwart van de kinderen zegt weleens een piep te horen na het luisteren van muziek via oortjes of koptelefoon. En 1 op de 7 kinderen van 9 tot 11 jaar heeft al gehoorschade.  

Goede luisterapparatuur belangrijk

Je kunt je kind veiliger naar muziek laten luisteren als je kiest voor een goede koptelefoon of goede oortjes. Veilige luisterapparatuur is bijvoorbeeld een koptelefoon die helemaal over de oren heen zit. Maar ook oortjes met een speciale 'noise-canceling'-functie zijn een goede keuze. In beide gevallen hoort je kind weinig omgevingsgeluid meer. Hierdoor is de muziek beter te horen en is de kans kleiner dat je kind het volume te hard zet. Simpele oortjes die standaard zijn meegeleverd met een smartphone of tablet, zijn vaak geen veilige keuze.

Op luisternaaridaly.nl kun je samen met je kind een videoclip van Idaly bekijken. Door te klikken op de rode of groene knop, kun je meteen het verschil horen tussen goede en slechte oortjes of koptelefoons. 

Volumebegrenzer

Veel ouders weten niet dat ze de kans op hoorproblemen bij hun kind kunnen verkleinen met een paar simpele extra maatregelen, zoals het instellen van een volumebegrenzer. Op de meeste smartphones en tablets kun je kiezen voor de optie 'EU-volumebegrenzing'. Als je deze optie inschakelt, kan het geluid niet harder gezet worden dan een door de Europese Unie bepaalde veilige grens. Of er komt een waarschuwing als je over deze grens heengaat.

Ga voor meer uitleg over een gezond gehoor naar Veiligheid.nl.

Bron: VeiligheidNL