2 jongeren op een festival of openluchtconcert torenen boven de rest van de menigte uit

Rij tripvrij! - de gevaren van xtc in het verkeer

donderdag 1 augustus 2019

Ik rij tripvrij! Jij toch ook? Met die slogan begint jongerenorganisatie TeamAlert een campagne over xtc en autorijden.

Een festivalletje bezoeken, dansen met een xtc-pil op, even liggen in een koepeltentje en de volgende dag weer naar huis rijden. Er zijn jongeren die denken dat dat wel veilig kan. Of dat ze op zijn minst op maandagochtend rustig naar hun werk kunnen rijden als ze op zaterdagavond xtc hebben gebruikt.

Het risico van zelfoverschatting

Met de campagne 'Rij tripvrij' wil TeamAlert jongeren wijzen op het gevaar van rijden onder invloed van xtc. Xtc (werkzame stof: mdma) geeft gebruikers een knuffelig, energiek, ongeremd en verliefd gevoel. Deze roes kan gemakkelijk leiden tot zelfoverschatting. Rijden onder invloed van dit genotmiddel maakt de kans op een ongeluk dan ook 5 tot 30 keer groter dan in nuchtere toestand. De politie kan bovendien met een speekseltest ontdekken of er xtc in iemands bloed zit.

Met de campagne wil TeamAlert jongeren ook aansporen om altijd alternatief vervoer achter de hand te hebben. Bijvoorbeeld: meerijden met een écht nuchter iemand, of kiezen voor het openbaar vervoer, een taxi of pendelbus.

Veel jongeren te snel weer in de auto

De meeste jongeren die xtc hebben gebruikt, stappen te snel weer in de auto. Dat blijkt uit onderzoek van TeamAlert. De organisatie ondervroeg 1460 jongeren tussen de 18 en 24 jaar die weleens een xtc-pil nemen. Van de ondervraagde groep denkt 61% dat ze minder dan 16 uur hoeven te wachten voordat ze weer mogen autorijden. Dit terwijl 16 uur echt het minimum is: vaak duurt het nog veel langer (soms wel 58 uur) tot iemand weer veilig achter het stuur kan kruipen. Dit hangt onder meer af van de sterkte van de xtc-pil, iemands lichaamsgewicht en of iemand vaker op één avond gebruikt.

Meer weten?

Jongeren (en natuurlijk hun ouders) vinden alle ins en outs op de website rijtripvrij.nl.

 

Bron: TeamAlert