Een kind in de dierentuin leunt met beide handen tegen een aquarium aan

Dagje uit steeds duurder

donderdag 8 augustus 2019

Gezinnen betalen steeds meer voor een dagje uit. Voor musea en dierentuinen is het entreegeld nu 17 procent hoger dan 5 jaar geleden.

Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ook bij attractieparken en sportevenementen zijn de toegangsprijzen gestegen: met 14 procent vergeleken met 5 jaar geleden. Voor bioscopen, theaters en concerten betalen mensen bijna 10 procent meer.

Prijs uitstapje bovengemiddeld gestegen

De prijzen van uitstapjes zijn sneller gestegen dan de prijzen van veel andere dingen waar gezinnen geld aan uitgeven. In de periode van juli 2014 tot juli 2019 stegen de prijzen van spullen en diensten gemiddeld met 7 procent. De prijsstijging van een dagje uit was dus hoger dan gemiddeld.

Op een dagje uit zijn er natuurlijk meer kosten dan alleen het geld van een entreekaartje. Een gezin moet op de plek van bestemming komen en ook eten. De kosten hiervan zijn in de afgelopen 5 jaar ook gestegen: horecaprijzen stegen met 12 procent en de kosten van openbaar vervoer met 11 procent. Parkeertarieven stegen met bijna 16 procent. De brandstofprijs (benzine en diesel) is in de afgelopen 5 jaar wel gedaald.

Goedkope alternatieven

Voor een gezin met meerdere kinderen lopen de kosten van een dagje uit dus snel op. Toch zijn er manieren om voor weinig geld iets leuks te doen in de zomer. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) noemt bijvoorbeeld:

  • Neem zelf eten en drinken mee. Vermijd dure terrasjes, maar zoek een bankje of neem een picknickkleedje mee.
  • Er zijn verschillende veilingsites waar je kunt bieden op uitjes of vakanties. Controleer de voorwaarden wel altijd goed! Wat koop je precies, wat krijg je erbij en wat niet? Vergelijk de prijs ook altijd met de reguliere prijs.
  • Sommige gemeenten hebben speciale (kortings)regelingen voor mensen met weinig geld. Je kunt dan bijvoorbeeld de kosten van een cultureel uitstapje of van een kinderactiviteit vergoed krijgen. Vraag dit na bij je gemeente.
 

Kijk voor meer bespaartips op de website van het Nibud.